JERAWAT TERUK – Tips Hilangkan Jerawat Dengan Selamat Dan Berkesan

Cantik Sihat Dengan Shaklee

masalah jerawat dan bekas jerawat yang hodoh sangat menggugat keyakinan kira-kira 85 peratus individu di Malaysia yang berusia 12 hingga 24 tahun. Ramai yang nak hilangkan jerawat dan bekas jerawat tapi dah puas cuba macam macam produk tak juga berhasil. 

Kalau jerawat dibiarkan tanpa penjagaan dan rawatan yang betul, boleh meninggalkan bekas jerawat yang hodoh dan kekal. Jadi macam mana nak hilangkan jerawat dan bekas jerawat dengan cepat dan selamat?  

Gara Gara Kosmetik Tidak Ada Kelulusan KKM, Kulit Jerawat Dan Parut Hodoh. Pernah tak kita terdengar kes kes wanita yang jadi mangsa kosmetik? Kulit jadi berjerawat dan meninggalkan parut yang hodoh. Contoh macam dalam keratan akhbar Metro ni, kerana terdesak mahu menghilangkan parut jerawat dan mencerahkan wajah dalam tempoh singkat, terpaksa menanggung derita akibat mukanya membengkak, selain ditumbuhi jerawat batu selepas menggunakan krim yang dibeli melalui Facebook (FB).

TIPS ELAKKAN MUKA DITUMBUHI JERAWAT KOSMETIK 

Disebabkan zaman sekarang ni makin ramai nak nampak cantik, putih dan gebu dalam masa yang singkat, pemakaian kosmetik antara penyelesaian yang dirasakan membantu. Tapi membantu untuk tutup cela wajah sekejap sajalah ye. Jadi, ramai sebenarnya, yang mengalami masalah jerawat kosmetik gara gara penggunaan kosmetik yang terlampau. Lagi lagi yag tiada kelulusan KKM! Ini antara tips untuk elak ditumbuhi jerawat kosmetik
  1. Jangan tidur tanpa membersihkan muka daripada solekan. Anda boleh gunakan pencuci muka yang lembut pada kulit serta penyegar untuk membersihkan kulit muka.
  2. Pilih alat solek yang mempunyai label bukan komedogenik untuk me­ngelakkan bahan alat solek itu terkumpul dalam liang roma muka.
  3. Bersihkan alat solek seperti berus alat solek dengan sabun antimikrob untuk menghapuskan bakteria.
  4. Gunakan alat solek berasaskan bedak berbanding berasaskan cecair kerana cecair mempunyai kandungan minyak yang tinggi.
  5. Cuba tukar jenama alat solek jika yang digunakan sekarang menyebabkan iritasi dan radang pada kulit muka.
  6. Elakkan daripada memakai alat solek terlalu kerap untuk memberi peluang kulit anda sembuh dan segar.
  7. Elakkan daripada menggunakan bau-bauan dan minyak wangi yang berbau manis kerana minyak wangi yang berbau manis boleh menjadi punca alergi dan radang pada kulit muka dan leher.
  8. Elakkan daripada menggunakan bedak muka atau pemerah pipi yang mempunyai kilatan (glitter atau sparkle) kerana bahan mineral yang terkandung dalamnya iaitu mica, mempunyai struktur kasar dan boleh melukakan permukaan kulit.

TIPS PENJAGAAN MUKA PALING ASAS UNTUK ELAK JERAWAT TERUK

  • Jangan selalu menukar krim rawatan wajah sama ada krim pemutih wajah atau krim rawatan wajah yang lain. Hal ini untuk mencegah iritasi dan alergi pada wajah anda.
  • Bersihkan wajah dua atau tiga kali sehari menggunakan pembersih wajah lembut dan bebas minyak. Basuhlah wajah menggunakan air suam, dan keringkan dengan lembut dan gunakan pelembab wajah bebas minyak. Jangan mengeringkan wajah dengan cara menggosoknya, tetapi menepuk-nepuknya secara lembut.
  • Jika tangan anda kotor jangan sekali-kali menyentuh jerawat dengan tangan yang kotor. Selalu bersihkan wajah dengan lembut dengan tujuan mencegah penyebaran bakteria penyebab jerawat ke bahagian tubuh lain
  • Lakukan senaman secara rutin supaya peredaran aliran darah meningkat dan dapat meningkatkan peredaran aliran darah, hal ini untuk menjaga kesihatan kulit.
  • Jangan sekali-kali menekan atau menggaru jerawat, hal ini boleh menyebabkan terjadinya parut akibat jerawat
  • Selalu makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Minum enam hingga lapan gelas air putih sehari dan terapkan pola makan sihat.
  • Rajin mengambil vitamin B6 yang ada dalam kuning telur, ikan, daging, bijirin, susu, daging ayam, dan pisang.
  • Gunakan span atau kapas ketika menggunakan toner atau make up

SET VITAMIN SHAKLEE UNTUK HILANGKAN JERAWAT YANG DAH TERUK

1. ENERGIZING SOY PROTEIN

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah anda. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

2. VITAMIN E

Vitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Vitamin E juga membantu mengekalkan sistem imun yang kuat di mana kajian menunjukkan bahawa Vitamin E meningkatkan fungsi imun dikalangan orang-orang tua.

3. VITAMIN C SUSTAINED RELEASED

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda

Seperti yang ditulis oleh Dr Norman Mohd Norawi, Pengamal perubatan Am Pengkhususan Perubatan Anti Penuaan dan Nutrisi di SINI Vitamin C kunci kesihatan dan kecantikan. Berdasarkan kajian terkini, vitamin C mempunyai pelbagai kepentingan kepada kesihatan kita secara umumnya. Ia menjadi popular kerana dikatakan mampu mencerahkan, menegangkan dan awet muda kepada kulit seseorang.

Seorang saintis terkenal, Dr Lester Packer menyatakan bahawa Apabila seseorang sentiasa terdedah kepada serangan radikal bebas setiap hari selama bertahun-tahun lamanya, ia akan menyebabkan terjadinya pelbagai jenis penyakit kronik. Radikal bebas juga menyebabkan kulit menjadi kendur, berkedut, kusam, masalah pigmentasi dan kasar. 

Di antara fungsi utama vitamin C ialah penghasilan kolagen dalam tubuh manusia.

Kolagen ialah protein utama dalam struktur organ manusia seperti saluran darah, tendon, ligamen, tulang, gigi, rambut dan kulit. Kekurangan kolagen akan menyebabkan kulit menjadi kendur dan berkedut, tulang rapuh, gigi mudah tercabut, rambut gugur dan mudah putus serta mudah berlaku pendarahan di bawah kulit.

Dengan mengekalkan integriti tisu badan seperti kulit dan lapisan mukosa, vitamin C membantu menjadikan kulit menjadi lebih licin, tegang, cerah, berseri, mengurangkan kesan-kesan jeragat dan bintik-bintik hitam pada kulit akibat terdedah pada cahaya matahari. Vitamin C juga amat penting dalam pemulihan luka, melecur dan kudis (ulser) yang kronik.

PROTEIN BAGUS UNTUK KULIT JERAWAT DAN BERPARUT. KENAPA? 

Secara mudah, bagaimana ESP boleh membantu untuk hilangkan parut? Fungsi utama protien adalah untuk membina sel-sel baru dan membaiki sel-sel lama. Sel adalah  unit terkecil dalam badan kita. Sel – Tisu – Organ – Sistem. Makanya, kalau kita nak elokkan sistem, kita perlu baiki sel dulu iaitu unit yang paling asas. 
 
Protein adalah makronutrient yang paling penting untuk badan kita. Tubuh badan kita perlukan protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama dengan tisu-tisu yang baru, menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
 

PENTINGKAH PROTEIN?

 
Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
 
25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
 
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
 
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE UNTUK MASALAH JERAWAT TERUK

Assalamualaikum, nama saya Liley Wane Bt. Anuar, berumur 28 tahun dan mempunyai seoarang anak. Saya mengalami masalah muka yang teruk iaitu kulit muka saya mengalamai jerawat bernanah. Sebelum ini saya menggunakan skin care jenama X. Semakin saya guna skin care tu makin pedih dan rasa panas muka. saya terlalu obses nak cepat muka licin tanpa jerawat sebelum nikah, beli skin care,tapi agak mengecewakan apabila muka jadi teruk dan jerawat bernanah timbul..malu oiii nak jumpa.orang..rasa nak menyorok jer kat umah.

Saya dah google cari penyelesaian,jumpa Shaklee,tapi tak beli lagi time tu sebab tarikh nikah dah dekat, jadi bersanding la dengan make up. Walaupun make up, jerawat still nampak. Teruk kan muka sampai nampak walaupun make up tebal.  Lepas nikah, makin teruk. Muka, nak berdepan dengan suami pun malu. Hampir 2 minggu lepas nikah, tak tahan dengan muka teruk, terus PM FB Puan Adilah Manaf, hasil survey sebelum nikah.
 
Beliau soal siasat dulu keadaan muka saya dan dia cadangkan B-Complex ,ESP, VIT C dan GLA COMPLEX, maka terbeli la Set Shaklee ni dan terus daftar ahli. Bermula la saya berShaklee, cara pemakanan memang Puan Adilah dan kak Aieda bagitau dan saya follow cara yang mereka cadangkan. Saya mengalami healing crysis pada awalnya berShaklee. Memang terasa nak demam.
 
Selepas beberapa minggu consume, Ya Allah syukur sangat-sangat, muka dah tak rasa panas dan pedih, jerawat pun makin surut hanya tinggal parut jer. Sejak berShaklee ni, syukur teramat sangat dapat kenal Shaklee, orang diluar sana tak payah nak bazirkan duit untuk cuba product lain, pilih la yang natural dan selamat, Shaklee teramat value for money. 
 
Memang tidak menyesal berShaklee malah rasa berbaloi sangat, saya ambil Set Jerawat tu tapi pakej lain jugak saya dapat, GLA dalam set tu asbab lepas consume Alhamdulillah saya positif hamil, bunting pelamin, hoyehhh memang nak baby awal. Oh ya, my resdung dah hilang boleh balun seafood tanpa was-was.
 
Semua pakej (jerawat bernanah dah hilang,hamil, resdung) yang saya dapat daripada guna set jerawat tu, sesuai la dengan ayat, Shaklee ni memang value for money. Tidak mengharapkan pun muka macam artis Korea sebab saya memang dari dulu tak berapa nak cerah. Apa yang penting bebas daripada jerawat dan yang bestnya pakej berShaklee ni badan lebih sihat.

Assalamualaikum..Hai.. Saya Sarah..berumur 33 tahun. Sebelum ni saya pernah mengalami masalah kulit muka yang agak teruk. Muka saya jenis muka yang berminyak. Jadi, jerawat senang sangat tumbuh dan kadang-kadang bernanah seperti jerawat batu. Boleh dikatakan hari-hari ada je jerawat baru menyebabkan muka saya penuh dengan bekas-bekas jerawat terutama di bahagian pipi. 

Kulit saya sangat sensitif pada pencuci muka terutama yang mengandungi alkohol dan bahan kimia kerana ia menyebabkan kulit saya bertambah kering. Disebabkan itu, saya tak pakai langsung mana-mana pencuci muka.
 
3 tahun yang lepas saya mula mengamalkan Vivix. Vivix ni produk Anti Penuaan dan Antioksidan. Saya jadi teruja nak cuba sebab fungsi Vivix nie sendiri yang membantu memperbaiki sel DNA kita. Bila sel kita sihat InsyaAllah kulit kita juga akan sihat.
 
Baru-baru nie saya perbaharui passport saya. Memang agak terkejut bila dibandingkan dengan gambar passport saya 2 tahun lepas. Sangat-sangat berbeza. Muka makin licin dan paling tak sangka gambar passport lama saya memang nampak macam muka makcik-makcik. Tapi gambar terbaru saya nampak kelihatan lebih muda sedikit.
 
Sekarang, saya dah pun berani memakai pencuci muka kerana kulit muka dah semakin baik. Kulit dah tak berminyak macam dulu, jerawat dah jarang-jarang tumbuh dan bekas jerawat dah pudar.
 
Nasihat saya pada kawan-kawan yang ada masalah kulit muka, dah pakai dan consume macam-macam produk, tapi masih tak berkesan, cuba rawat sel-sel badan dengan Vivix ni konsisten selama 3 tahun. Insya Allah masalah kulit muka kawan-kawan akan dapat di atasi.

NAK DAPATKAN VITAMIN SHAKLEE UNTUK HILANGKAN JERAWAT TERUK?

  1. SMS/Telegram/Whatsapp 012-6716961
  2. Masuk ke Fanpage AlmariCantik dan PM admin

Penghantaran menggunakan service currier GDEX/CITYLINK/POSLAJU dengan kadar tetap penghantaran RM10 sahaja ke Semenanjung termasuk Sabah Sarawak

BELI SHAKLEE GUNA KAD KREDIT?

Bagi anda yang nak beli Shaklee menggunakan kad debit/kad kredit, anda boleh klik ikon yang terdapat di setiap artikel seperti di bawah ini. Penghantaran akan dibuat sepenuhnya oleh pihak Shaklee ke alamat anda.

CASH ON DELIVERY

Jika anda lebih beminat untuk dapat Shaklee secara Cash On Delivery, anda juga boleh hubungi kami di nombor seperti di atas. 

Kawasan penghantaran untuk COD termasuk :

  • Seremban
  • Seremban2
  • Seremban3
  • Senawang
  • Nilai
  • Taman Tunku Jaafar
  • Taman Paroi Jaya
  • Ampangan