CYST – Kenali Punca Cyst dan Tanda Cyst Sebelum Terlambat

Cantik Sihat Dengan Shaklee

Ramai wanita tidak menyedari diri mereka menghidapi penyakit cyst ovari yang makin membesar. Cyst ovari boleh mendatangkan bahaya jika saiznya membesar dan boleh memudaratkan. Kenali apakah punca dan tanda cyst sebelum terlambat.

Wanita yang kerap stress lebih mudah mendapat penyakit berkaitan cyst. Ini kerana hormon Estrogen berlebihan dan tidak seimbang

Cyst ovari adalah kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang telur ovari. Cyst ovari yang normal akan membesar, dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dinamakan follicle.

Namun, cyst boleh membawa masalah bila ia membesar melebihi 2cm diameter dan tidak pecah

TANDA ANDA MENGHIDAP CYST OVARI

  • haid tidak teratur
  • sakit ketika haid (senggugut)
  • sakit ketika melakukan hubungan kelamin

TANDA CYST OVARI MAKIN BESAR

Berikut adalah antara tanda tanda cyst ovari semakin membesar :
 
  1. Terasa sesak atau bengkak dalam abdomen
  2. Berat badan bertambah
  3. Sakit yang tidak menyucuk dan berlaku berterusan sama ada di sebelah atau di kedua-dua belah pelvis
  4. Kesakitan semasa melakukan seks
  5. Haid tertunda, tidak teratur atau sakit
  6. Bulu roma bertambah
  7. Terasa sangat sakit yang menyucuk dalam abdomen, demam, dan/atau muntah.

PERLU KE BUAT PEMBEDAHAN JIKA ADA CYST?

Menurut Dr Hamid Arshad, mereka yang mempunyai cyst perlu dibedah jika disyaki kanser, menyebabkan kemandulan atau keguguran berulang ulang, perdarahan banyak dan berpanjangan, atau menyebabkan kesakitan atau senggugut.
 
Tapi risikonya adalah jika cyst itu melekat dengan organ organ lain, organ organ tersebut juga akan turut dibuang. Selepas pembedahan, doktor juga akan nasihatkan untuk tidak mengandung dalam masa terdekat. 

Menurut Dr Zubaidi, ovarian cyst boleh berulang semula dan walaupun ianya telah dibuang, kebarangkalian tetap ada untuk cyst yang baru tumbuh di tempat yang sama atau di belah ovari yang lain. 

ANGELINA JOLIE ANTARA SELEBRITI YANG MEMBUAT PEMBEDAHAN MEMBUANG OVARI

WASHINGTON: Pelakon terkenal Hollywood, Angelina Jolie hari ini mendedahkan bahawa beliau baru sahaja menjalani pembedahan membuang ovari dan tiub fallopio kerana bimbang terjadi penyakit kanser selepas menjalani pembedahan mastektomi atau membuang payu dara dua tahun lepas. – SUMBER 

 
 

MASALAH HAID TIDAK TERATUR DAN CYST TIMBUL KEMBALI SEBESAR 2.5CM

Masalah yang saya hadapi sejak dari bujang lagi ialah masalah haid tidak teratur. Kadang berpanjangan dan kadang langsung tak datang berbulan-bulan. Kalau yang berpanjangan pula bukan seminggu lebih tetapi kadangkala sebulan lebih haidnya. Dalam waktu yang sama saya sedang berusaha untuk hamil, dan bagaimana untuk hamil kalau haid pun tidak teratur. Kalau haid tidak teratur, nak tahu waktu subur pun susah.

Masalah ini memang mengganggu saya dan suami, maklumlah umur semakin meningkat. Usia perkahwinan pun sudah memasuki 6 tahun & masih belum dikurniakan zuriat. Segala usaha telah dilakukan oleh kami berdoa, perubatan moden, perubatan tradisional, perubatan Islam dan segala jenis ubat telah saya telan.

 
Emosi juga sedikit terganggu. Tipu la kalau tidak terasa bila melihat kawan-kawan, saudara mara dengan anak-anak mereka. Tapi saya harus kuatkan diri sendiri,selalu berkata dalam hati “Allah belum kurniakan aku rezeki anak mungkin kerana Dia merasakan kami belum bersedia ataupun Dia akan memberikan kami rezeki lain dahulu”.
 
Dulu saya pernah mengandung, tapi Allah lebih sayangkan anak syurga saya itu. Baby boy yang sangat comel & kalau ada dia sudah berumur 5 tahun. Redha dengan kehilangan nya dalam hati hanya Allah yang tau.
 
BUAT KEPUTUSAN UNTUK MEMILIH VIVIX
 
Tapi apa yang saya nak share ni adalah cerita yang berlaku pada tahun ini dan pilihan yang telah saya buat setelah sekian lama mengetahuinya. Saya telah mengambil keputusan utk mencuba VIVIX produk yang paling hot keluaran Shaklee. Bermula pada awal tahun 2016,saya telah mengamalkan Vivix setiap hari sebelum tidur tanpa skip walaupun sehari. Sebelum ni pun memang saya mengamalkan ViVix tapi tidak konsisten la.
 
Pada bulan Januari saya telah period selama sebulan dari 14.1.2016 sehingga 16.2.2016(35 hari) mungkin darah-darah lama yang tertinggal didalam. Amat merisaukan juga sebab terlalu lama dan saya telah pergi berjumpa doctor. Melalui scan doktor memberitahu cyst telah timbul kembali sebesar 2.5cm dan beliau memberikan ubat berhentikan darah.
 
Selalunya apabila doctor memberikan ubat, saya memang TIDAK AKAN makan ubat tersebut. Tetapi setelah dipaksa, saya hanya makan 1 hari sahaja dan haid berhenti, kuat sungguh ubat ni kan. Saya percaya,sangat tak bagus kalau ubat yang bagi kesan yang sangat segera ini. Selepas itu, saya terus tak nak ambil apa-apa ubat sintetik lagi dan let see the next flow.
 
Pada 9.3.2016 haid kembali hadir dengan banyaknye dan stop setelah 7 hari. Wahhh…sedikit kagum kerana tidak berpanjangan lagi. Bulan 4 masih menantikan kehadirannya tapi tiada rezeki dan haid turun semula pada 17.5.2016 dan stop pada 24.5.2016. Wahhh….so amazing cuma 8 hari, perkembangan yang baik dan senyum semakin melebar.
 
Kitaran haid saya dah semakin stabil dan normal & ini memang tujuan utama saya adalah untuk membetulkan kitaran haid. Bila haid sudah teratur, In Syaa Allah ada rezeki Allah akan makbulkan impian kami. Check up pada 27/5/16,cyst telah mengecut kepada 1 cm.
 
Alhamdulilah syukur kehadrat mu Ya Allah. Kini sedang berusaha ber OPK tuk menentukan waktu subur. Dalam masa yang sama sudah masuk botol ke-2 Vivix. Memang terbaik la Vivix ini, sangat-sangat membetulkan dalaman saya,sekurang-kurangnya saya telah berusaha untuk mencari alternatif yang lebih selamat tanpa memudaratkan diri sendiri untuk masa akan datang.
Saya sangat sarankan wanita di luar sana yang mengalami masalah haid tidak teratur untuk mencuba Vivix. Ia memang terbaik!!

VITAMIN UNTUK ELAK CYST MEMBESAR

GLA COMPLEX 

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.

VIVIX

Vivix shaklee mempunyai kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Resveratrol ini bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Ini bermaksud, tinggi anti-oksidan maka semakin berkuranglah “Oxidative Damage”. 
 
Dengan kata yang mudah, lebih banyak oxidative damage lebih banyak sel menjadi rosak, begitulah sebaliknya. 
 
Vivix Shaklee mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.
 
Kesimpulannya, Vivix juga membantu mengecutkan cyst yang semakin membesar macam ibu hamil. Di samping meningkatkan kesihatan luaran dan dalaman wanita juga 

TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE UNTUK KECUTKAN CYST

WANITA INI GEMBIRA CYST 10CM KECUT TINGGAL 2CM

Wanita ini kongsikan kegembiraan dia bila doktor sahkan cyst sebesar 10cm jadi kecut dan sekarang saiznya cuma tinggal 2cm. Mungkin tak perlukan pembedahan!

Perut mula kempis  13 April 2018 – Doktor sahkan saiz cyst jadi 2cm   Tak sampai sebulan, saiz cyst wanita ini dengan drastik mengecut ke 2cm! Wanita ini menjadikan vivix sebagai ikhtiar untuk kecutkan cyst Pada awalnya beliau menyangka dirinya hamil tapi bila doktor buat pemeriksaan, ternyata rahimnya kosong dan tidak hamil. Rupanya saiz perut yang besar itu disebabkan oleh cyst 10cm!

Untuk info lanjut dan membuat tempahan, boleh whatsapp atau PM kami

Regards,
Pengedar Top Shaklee Malaysia,
FB Page : AlmariCantik
 
 
PENAFIAN : Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak bertujuan untuk digunakan untuk merawat atau mendiagnosis keadaan perubatan. Ungkapan mereka yang ditemubual ‘tidak semestinya mewakili pandangan pengarang dan ia di siar untuk manfaat kepada orang lain yang mempunyai pengalaman yang sama.