BETUL ATAU TIDAK DAKWAAN TUALA WANITA SEBAGAI PUNCA KANSER RAHIM?

Cantik Sihat Dengan Shaklee

BETUL ATAU TIDAK DAKWAAN TUALA WANITA SEBAGAI PUNCA KANSER RAHIM?

March 16, 2017 Uncategorized 0

Tuala wanita boleh jadi punca kanser rahim atau pun dikenali sebagai kanser serviks. 

Begitulah tajuk keratan suratkhabar Berita Harian yang menarik perhatian saya baru baru ni. Zaman sekarang ni, macam macam penyakit ada. Dan benda yang kita anggap remeh tu la yang kadang kadang menjadi puncanya. tapi sejauh mana kebenaran dakwaan tentang penggunaan tuala wanita ni wallahualam jom la kita baca sampai habis 
Menurut Dr. Mardiana Kipli M.D. (UNIMAS) yang merupakan seorang Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, mempunyai kelulusan  Sarjana Perbidanan dan Sakit Puan (Masters in Obstetric & Gynaecology) dan sedang berkhidmat di Kuching,  tiada bukti atau kajian menyatakan bahawa tuala wanita atau pads boleh menyebabkan kanser rahim. Tampon tidak mengandungi asbestos yang kononnya boleh menyebabkan kanser. Kandungan bahan peluntur pada tuala wanita seperti dioxin sangatlah rendah dan tidak membahayakan wanita. Peluntur ini cuma digunakan pada zaman dahulu dan tidak lagi digunakan dalam tuala wanita pada waktu sekarang. Cellulose gel, sejenis sodium poly-acrylate yang didapati dalam tuala wanita juga boleh didapati dalam napkin bayi terbukti selamat untuk kegunaan kita selepas kajian dibuat oleh pakar toksikologi. 

PENGGUNAAN TUALA WANITA SECARA TIDAK BERSIH SEBENARNYA MENJADI PUNCA KANSER RAHIM?

Penggunaan tuala wanita secara tidak bersih merupakan salah satu punca berlakunya ‘dysplasia’ atau perubahan awal kepada sel-sel abnormal pada serviks disebabkan infeksi yang berterusan. Kisah ini terbukti di India di mana kebanyakan wanita di negara itu tidak mampu untuk membeli tuala wanita dan terpaksa menggunakan kain biasa sahaja untuk digunakan berulang-ulang kali. Kajian ini menunjukkan kes kanser serviks adalah tinggi untuk golongan wanita yang menggunakan kain tuala wanita seperti ini. Selain itu, golongan ini juga kerap mengalami masalah wanita lain seperti discaj berbau, jangkitan pada sistem peranakan dan jangkitan air kencing.

BAGAIMANA PULA DENGAN PENGGUNAAN PENCUCI WANITA?

Penggunaan pencuci wanita juga telah membuktikan bahawa kandungan pencuci ini tidak menyebabkan kanser serviks. Malah, wanita yang sering mencuci bahagian kelamin dan menggunakan tuala wanita yang bersih kurang mendapat penyakit kelamin.
Kesimpulannya, penyakit kelamin wanita dan kanser serviks cuma akan boleh berlaku sekiranya kebersihan diri tidak dijaga. Adalah penting untuk setiap wanita memastikan penggunaan tuala wanita tidak menjadi sumber kepada pertumbuhan jangkitan kuman yang boleh membahayakan diri kita. Dengan menukar tuala wanita dengan kerap dan mencuci bahagian kelamin boleh mengelakkan sebarang jangkitan kepada wanita. Pelbagai jenis produk tuala wanita boleh didapati di pasaran yang terbukti selamat untuk kegunaan wanita. Semuanya bergantung kepada anda untuk memilih produk mana yang lebih selesa untuk diri anda. Selain itu, elakkan hubungan seks bebas yang boleh menjurus kepada kanser serviks dan pelbagai jenis penyakit kelamin seperti HPV, AIDS dan Hepatitis B.

TIPS MENJAGA KEBERSIHAN ALAT SULIT WANITA SUPAYA TERHINDAR DARI KANSER RAHIM 

 1. Bilas bahagian luar dan dalam alat sulit dengan air bersih setiap kali selepas membuang air kecil mahupun besar. Elak guna tisu basah kerana dikhuatiri tidak dibersihkan dengan betul dan mungkin boleh mengakibatkan jangkitan kuman.
 2. Elak dari menggunakan sabut mandian untuk mencuci alat sulit kerana ia boleh menyebabkan kulit di bahagian tersebut mengalami masalah kering dan dehidrasi. Seterusnya mengundang masalah iritasi.
 3. Tukar tuala wanita dengan sekerapnya ketika menstruasi. Ia dapat mengelakkan pembiakan kuman yang mudah tersebar menerusi darah. Juga digalakkan penukaran seluar dalam jika diperlukan ketika hari-hari permulaan menstruasi.
 4. Tukar panty liner dengan lebih kerap agar bahagian sulit sentiasa bersih dan terjaga dari masalah kuman.
 5. Jika anda sering memasukkan jirusan air terus dari paip ke dalam faraj dengan tujuan untuk membersihkan bahagian tersebut, hentikan tabiat itu sert merta. Ini kerana ia akan menyebabkan penyingkiran sejenis bakteria yang dipanggil loctobacili dari faraj. Bahkan, ia juga boleh menyebabkan faraj terdedah pada bahan kimia.
 6. Pastikan anda menukar seluar dalam setiap hari selepas mandi.
 7. Bagi wanita yang sudah berkahwin, cuci bahagian intim sebelum dan selepas sesi hubungan seks bersama pasangan. Juga buang air kecil selepas lebih kurang setengah jam sesi hubungan intim kerana ini boleh mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kecil.
 8. Sentiasa peka pada sebarang perubahan di bahagian alat sulit. Jika mengalami sebarang masalah seperti keputihan melampau, iritasi atau mungkin bernanah, sebaiknya terus berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan lanjut.
 9. Jangan sekali berkongsi alat pencukur dengan sesiapa sahaja kerana ia boleh menyebabkan jangkitan penyakit seperti Hepatitis B. – sumber 


APAKAH JENIS SUPPLEMEN YANG PALING BERKUALITI UNTUK MENCEGAH KANSER RAHIM?

VIVIX Membantu Pesakit Kanser Kembali Kekal Cergas Selepas Pembedahan dan Menghalang Sel kanser Tumbuh kembali. Dan golongan wanita yang berpotensi untuk mendapat kanser rahim, juga digalakkan untuk mengamalkan Vivix setiap hari bagi mencegah sel kanser dari terus merebak. Kenapa vivix?

 • Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol diadapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine . 
 • Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebas.
 • Resveratrol dapat mencegah dari sel kanser merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia merebak.
 • Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.

LANDMARK STUDY TERHADAP VIVIX 

Ada banyak research artikel berkaitan bahan2 aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,
Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit.

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.
Pembelian dua botol vivix, anda bukan saja dapat menghalang sel kanser dari terus merebak malah berpeluang mendapat percuma keahlian shaklee

TESTIMONI VIVIX UNTUK PESAKIT KANSER

CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX UNTUK KANSER RAHIM


CARA 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. 

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

CARA 3
Dapatkan keahlian Shaklee secara percuma dengan pembelian dua botol VIVIX. Faedah menjadi ahli antaranya adalah dapat menikmati harga produk yang jauh lebih murah antara RM10-RM100 

IsmaLyeza
Visit my ig @almaricantikbyisma

Email: ismalizayahya86@gmail.com

COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *